Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
PRZEDSZKOLE GMINNE W CHARBROWIE

Żywienie

Żywienie

Jadłospis

 

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, pasta z makreli wędzonej, pasztet drobiowy,  ser żółty, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, herbata z cytryną,

Drugie śniadanie –  jabłka, gruszka

Obiad II danie – klopsiki w sosie własnym, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody, kompot z czarnej porzeczki

Podwieczorek – zupa ogórkowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, kiełbasa krakowska sucha, ser żółty, ogórek kiszony, papryka ,żółta, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,

Drugie śniadanie – mus owocowy wyciskany, słomka ptysiowa

Obiad II danie – gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot wiśniowy,

Podwieczorek – zupa jarzynowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Środa 24.04.2024

Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, twarożek ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem, pasztet drobiowy, ser żółty,  ogórek świeży, pomidorki koktajlowe,  herbata z cytryną, kakao,

Drugie śniadanie – kinder mleczna kanapka,

Obiad II danie  - potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem, ryż na sypko, kompot wieloowocowy,

Podwieczorek – zupa ziemniaczana z kluseczkami ,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, parówki na ciepło, pasztet drobiowy, ser żółty, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,

 Drugie śniadanie – banan, jabłko, kiwi,

Obiad II danie – leczo warzywne z kiełbasą śląską i makaronem świderki, kompot wiśniowy,

Podwieczorek –zupa szczawiowa z jajkiem, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Piątek 26.04.2023

Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty,  miód, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną, płatki kukurydziane z mlekiem,

Drugie śniadanie – ciasto maślankowe z owocami, herbata malinowa,

Obiad II danie –  kotlet panierowany z piersi kurczaka,  ziemniaki, mizeria, kompot śliwkowy,

Podwieczorek –  zupa pomidorowa z ryżem,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

 

    Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

c) 2007-2024 przedszkolecharbrowo.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem