Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
PRZEDSZKOLE GMINNE W CHARBROWIE

Żywienie

Żywienie

 Jadłospis

Poniedziałek 19.04.2021

Śniadanie – chleb pszenny, chleb żytni, masło,  ser żółty, pasta z makreli wędzonej ,  papryka czerwona, herbata owocowa,

Obiad -  zupa krupnik, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria,  kompot malinowy

Podwieczorek – jabłko , flipsy kukurydziane

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja, ryba

 

Wtorek 20.04.2021

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, pasztet drobiowy, jajko gotowane, ogórek kiszony, herbata z cytryną

Obiad -  Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniaki,  kompot porzeczkowy

Podwieczorek – gruszka, marchewka surowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja

 

Środa 21.04.2021

Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, parówki z piersią indyczą, pomidor, ogórek świeży,  herbata z cytryną

Obiad –  zupa grochówka , naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym, kompot wiśniowy,

Podwieczorek – banan, ciastka herbatniki mini

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja

 

Czwartek 22.04.2021

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, polędwica drobiowa, ogórek kiszony,  papryka czerwona, herbata owocowa

Obiad – zupa z soczewicy czerwonej, schab duszony w sosie, kasza bulgur, buraczki tarte, kompot śliwkowy

Podwieczorek –  jabłko, gruszka suszona

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Piątek 23.04.2021

Śniadanie – bułka paryska, masło, ser żółty, miód, dżem niskosłodzony wiśniowy,  herbata z cytryną

Obiad – zupa ryżowa, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, kompot truskawkowy

Podwieczorek – ciasto jogurtowe z owocami, herbata malinowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja, ryba

 

 

 

 Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczany powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

c) 2007-2021 przedszkolecharbrowo.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem