Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
PRZEDSZKOLE GMINNE W CHARBROWIE

Żywienie

Żywienie

Jadłospis

 

Piątek 25.11.2022

Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, miód, ser żółty, serek topiony, herbata z cytryną, płatki kukurydziane z mlekiem,

Obiad  -  zupa pomidorowa z makaronem, filet z miruny, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy, kompot wiśniowy

Podwieczorek – ciasto „murzynek”, herbata owocowa,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba.

 

Poniedziałek 28.11.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, pasta z makreli wędzonej, ser żółty, ogórek kiszony,  herbata z cytryną,

Drugie śniadanie – mus owocowy wyciskany, flipsy kukurydziane

Obiad II danie -  leczo warzywne z kiełbaską i makaronem świderki, kompot wiśniowy

Podwieczorek – zupa kalafiorowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba

 

Wtorek 29.11.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, kiełbasa krakowska sucha, ser żółty, papryka czerwona, ogórek świeży,  herbata z cytryną, kawa Inka z serem,

Drugie śniadanie – winogrona, kalarepa surowa

Obiad II danie -  polędwiczki w sosie własnym, ziemniaki, buraczki tarte, kompot wiśniowy,

Podwieczorek – zupa szczawiowa z jajkiem, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Środa 30.11.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, twarożek ze śmietana i szczypiorkiem, pasztet drobiowy, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną, zupa mleczna z kasza manna,

Drugie śniadanie – banan, marchewka surowa

Obiad II danie  -  gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki,  kompot śliwkowy,

Podwieczorek –  zupa jarzynowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Czwartek 01.12.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, polędwica z piersi indyka, ser żółty, papryka czerwona ,herbata z cytryną, kakao

Drugie śniadanie – jabłka, ciastka herbatniki mini,

Obiad II danie  - pieczeń rzymska, ziemniaki, bukiet warzyw z wody,  kompot wieloowocowy,

Podwieczorek – zupa ogórkowa, pieczywo,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Piątek 02.12.2022

Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, miód, ser żółty, serek topiony, herbata z cytryną, kawa inka z mlekiem,

Obiad  -  rosół z makaronem, kotlet panierowany z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z selera naciowego, ananasa i kukurydzy, kompot wiśniowy

Podwieczorek – ciasto jogurtowe z truskawkami, herbata owocowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

    Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

szukaj na stronie

facebook rss

PL

BezpieczneWakacje

Przedszkole Gminne w Charbrowie - Wicko

Odwiedzin:
Wszystkich: 4 012 043
Wczoraj: 2 189
Dzisiaj: 1 194
Online: 35
c) 2007-2022 przedszkolecharbrowo.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem