Żywienie


PONIEDZIAŁEK 2018-2-26
Ś - chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, ser żółty, pstrąg wędzony, papryka czerwona, herbata z cytryną,
O - zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, makaron pełnoziarnisty z sosem warzywno-mięsnym, kompot wieloowocowy, woda niegazowana
P - jabłko, mieszanka bakaliowa
Alergeny - ziarna zbóż zawierające gluten, jaja, seler, mleko i produkty pochodne, orzechy,ryba

WTOREK 2018-2-27
Ś - chleb pszenny, bułka grahamka, masło, kiełbasa żywiecka, ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną,
O - zupa krem z groszku zielonego z grzankami, pieczeń rzymska, ziemniaki, buraczki tarte, kompot wieloowocowy, woda niegazowana
P - gruszka, marchewka surowa
Alergeny - ziarna zbóż zawierające gluten, jaja, seler, mleko i produkty pochodne

ŚRODA 2018-2-28
Ś - chleb pszenny, chleb zbójnicki, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką , ogórek świeży, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną,
O - zupa szczawiowa z jajkiem, pierś z indyka gotowana, ryż brązowy, marchewka duszona, kompot wieloowocowy, woda niegazowana
P - banan, jabłko, kalarepa surowa
Alergeny - ziarna zbóż zawierające gluten, jaja, seler, mleko i produkty pochodne

CZWARTEK 2018-3-1
Ś - chleb pszenny, bułka żytnia, masło, polędwica sopocka, pomidor, herbata z cytryną,
O - zupa fasolowa, pierogi ruskie z cebulką, kompot wieloowocowy, woda niegazowana,
P - sok marchwiowo-brzoskwiniowy, flipsy kukurydziane
Alergeny - ziarna zbóż zawierające gluten, jaja, seler, mleko i produkty pochodne

PIĄTEK 2018-3-2
Ś - bułka paryska, masło, miód, dżem wiśniowy niskosłodzony, mleko , herbata z cytryną
O - rosół z makaronem, kotlet rybny mielony, ziemniaki, surówka mix warzywny, kompot wieloowocowy, woda niegazowana
P - chruściki drożdżowe, herbata owocowa
Alergeny - ziarna zbóż zawierające gluten, jaja, seler, mleko i produkty pochodne, ryba

Żywienie

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania informacji o obecności w składzie serwowanych potraw substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zamieszczamy poniżej wykaz takich substancji.

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy :

Pieprz naturalny i ziołowy, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia,

zioła prowansalskie, estragon, kolendra, curry, liść lubczyku , które mogą zawierać: gluten, jaja, soję, mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę.

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

(c) 2007- 2018 by przedszkolecharbrowo.pl

artwolan.pl