Jadłospis
Poniedziałek 27.06.2022
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, szynka cygańska, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną
Obiad – zupa gołąbkowa, kotlet jajeczny, ziemniaki, mizeria, kompot porzeczkowy
Podwieczorek – jabłka, ciastka owsiane
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jajka
Wtorek 28.06.2022
Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, pasztet drobiowy, ser żółty, pomidorek koktajlowy, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Obiad – zupa jarzynowa, pulpety z sosie własnym, kasza bulgur, ogórek kiszony , kompot wiśniowy
Podwieczorek – arbuz, flipsy kukurydziane
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jajka
Środa 29.06.2022
Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, parówki z piersią indyczą, ser żółty, papryka czerwona, ogórek świeży, herbata z cytryną,
Obiad – zupa szczawiowa z jajkiem, makaron świderki z polewą truskawkową, kompot wieloowocowy,
Podwieczorek – gruszka, jabłka suszone
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne
Czwartek 30.06.2022
Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, ser żółty, rzodkiewka, pomidorek koktajlowy, herbata z cytryną, kakao
Obiad – zupa krupnik z kaszą kuskus, potrawka z kurczak z marchewką i groszkiem, ziemniaki, kompot malinowy
Podwieczorek – jabłka, orzechy włoskie
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Piątek 01.07.2022
Śniadanie – rogal z masłem, miód, dżem truskawkowy niskosłodzony, ser żółty, herbata z cytryną,
Obiad – zupa ryżowa, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy, kompot wiśniowy,
Podwieczorek – budyń z sokiem malinowym
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.
Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
b) maltodekstryn na bazie pszenicy
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.