Jadłospis
Poniedziałek 27.03.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, pasta rybna z pstrąga wędzonego, ogórek świeży, ser żółty, papryka czerwona, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem
Drugie śniadanie – jabłko, mieszanka bakaliowa
Obiad II danie – gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy,
Podwieczorek – zupa ziemniaczana z kluseczkami, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba, orzechy
Wtorek 28.03.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, szynka cygańska, ser żółty, ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną, kakao
Drugie śniadanie – banan, kiwi,
Obiad II danie – kotlet siekany z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy , kompot wiśniowy,
Podwieczorek – zupa z soczewicy czerwonej, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Środa 29.03.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, pasztet drobiowy, ser żółty, ogórek świeży, zupa mleczna z kaszą manną,
Drugie śniadanie – koktajl mleczny z truskawkami, czarną porzeczką i bananem, ciastka owsiane,
Obiad II danie - schab pieczony, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody , kompot śliwkowy,
Podwieczorek – zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Czwartek 30.03.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, sałata, polędwica drobiowa, ser żółty, papryka czerwona, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Drugie śniadanie – Kinder mleczna kanapka, słomka ptysiowa,
Obiad II danie - knedle z truskawkami i polewą jogurtowo-waniliową, kompot malinowy,
Podwieczorek – zupa fasolowa, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Piątek 31.03.2023
Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty, miód, dżem wiśniowy, herbata z cytryną, płatki kukurydziane z mlekiem
II śniadanie - galaretka truskawkowa z owocami, ciastka biszkopty,
Obiad II danie – Ryba z pieca (mintaj), ziemniaki, mix sałat z sosem vinegret, kompot porzeczkowy,
Podwieczorek – zupa pomidorowa z makaronem świderki,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba.
Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.
Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
b) maltodekstryn na bazie pszenicy
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.