Żywienie
ŚRODA 2019-2-20
Ś - Chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, rzodkiewka, ogórek świeży,Herbata z cytryną
O - Zupa brokułowa, Udka z kurczaka pieczone, Ziemniaki, marchewka z groszkiem, Kompot wieloowocowy, Woda niegazowana
P - jabłko
Alergeny - ziarna zbóż zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler
CZWARTEK 2019-2-21
Ś - Chleb pszenny, bułka grahamka, masło, sałata, kiełbasa żywiecka, ogórek kiszony, papryka czerwona, Zupa mleczna z ryżem, herbata z cytryną
O - Zupa szczawiowa z jajkiem, Pierogi z truskawkami i śmietaną, Kompot wieloowocowy, Woda niegazowana
P - mandarynki
Alergeny - ziarna zbóż zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler
PIĄTEK 2019-2-22
Ś - Bułka paryska, masło, miód, dżem malinowy niskosłodzony, miód, mleko, Herbata czarna z cytryną
O - Zupa pomidorowa z makaronem, Schab pieczony, Ziemniaki, Surówka z kiszonej kapusty, Kompot wieloowocowy, Woda niegazowana
P - Ciastka owsiane, Herbata owocowa o smaku żurawiny
Alergeny - ziarna zbóż zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania informacji o obecności w składzie serwowanych potraw substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zamieszczamy poniżej wykaz takich substancji.
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy :
Pieprz naturalny i ziołowy, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia,
zioła prowansalskie, estragon, kolendra, curry, liść lubczyku , które mogą zawierać: gluten, jaja, soję, mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
b) maltodekstryn na bazie pszenicy
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(c) 2007- 2019 by przedszkolecharbrowo.pl