Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
PRZEDSZKOLE GMINNE W CHARBROWIE

Żywienie

Żywienie

Jadłospis

 

Poniedziałek 03.10.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, parówki na ciepło, ser żółty, papryka czerwona, ogórek świeży, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,

Drugie śniadanie – jabłko, marchewka surowa

Obiad II danie -  makaron świderki z polewą truskawkową,  kompot wiśniowy

Podwieczorek – zupa fasolowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Wtorek 04.10.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pasztet drobiowy, ser  żółty, pomidor , herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną,

Drugie śniadanie – gruszka, słomka ptysiowa

Obiad II danie  - polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza bulgur, surówka z ogórka konserwowego, fasoli czerwonej i rzodkiewki, kompot malinowy

Podwieczorek – zupa buraczkowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Środa 05.10.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, twarożek z  rzodkiewką, papryka żółta, ogórek świeży,  herbata z cytryną, kakao,

Drugie śniadanie – banan, flipsy kukurydziane

Obiad II danie  - gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot śliwkowy

Podwieczorek –  zupa jarzynowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Czwartek 06.10.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, sałata, kiełbasa krakowska sucha,  papryka czerwona, pomidor, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,

Drugie śniadanie – arbuz, kalarepa surowa

Obiad II danie  - kotlet panierowany z piersi kurczaka, ziemniaki, marchewka duszona,  kompot wieloowocowy,

Podwieczorek – zupa brokułowo-szpinakowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Piątek 07.10.2022

Śniadanie – rogal, chleb pszenny, masło, ser  żółty, dżem truskawkowy niskosłodzony, miód,    herbata z cytryną,

Obiad II danie  - zupa ryżowa, filet z miruny pieczony, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot porzeczkowy

Podwieczorek – budyń z sokiem malinowym,  ciastka owsiane

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

 

    Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

c) 2007-2022 przedszkolecharbrowo.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem