Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
PRZEDSZKOLE GMINNE W CHARBROWIE

Żywienie

Żywienie

Jadłospis tygodniowy

 

Poniedziałek 02.11.2020

Śniadanie – chleb pszenny, chleb z soją i słonecznikiem, masło, sałata, ser żółty, kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną

Obiad – zupa pomidorowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy,

Podwieczorek – jabłko, flipsy kukurydziane

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, soja, jaja

 

Wtorek 03.11.2020

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, parówka wiedeńska, herbata owocowa,

Obiad -  zupa krupnik, schab duszony, ziemniaki, surówka z ogórka konserwowego, fasolki czerwonej i rzodkiewki, kompot malinowy

Podwieczorek – gruszka, marchewka surowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja

 

Środa 04.11.2020

Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, rzodkiewka, kakao, herbata z cytryną

Obiad – zupa jarzynowa, gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot z czarnej porzeczki,

Podwieczorek – jogurt danon, słomka ptysiowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja

 

Czwartek 05.11.2020

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, sałata, szynka bursztynowa, ogórek kiszony, pomidor, herbata owocowa

Obiad – zupa szpinakowo – brokułowa, kopytka z sosem gulaszowym, surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot truskawkowy

Podwieczorek – morela suszona, winogrona

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja

 

 

Piątek 06.11.2020

Śniadanie – bułka paryska, bułka z dynią, masło, miód, dżem niskosłodzony truskawkowy, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z cytryną

Obiad – zupa buraczkowa, kotlet rybny mielony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy, kompot malinowy,

Podwieczorek – ciasto jabłecznik, herbata owocowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja, ryba

 

 

 Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczany powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

szukaj na stronie

facebook rss

PL

BezpieczneWakacje

Odwiedzin:
Wszystkich: 3 039 248
Wczoraj: 757
Dzisiaj: 176
Online: 7
c) 2007-2020 przedszkolecharbrowo.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem