Jadłospis
Poniedziałek 25.01.2021
Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, pasta z makreli wędzonej , jajko gotowane, ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną
Obiad – zupa z soczewicy czerwonej, kurczak pieczony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot wiśniowy
Podwieczorek – jabłko, biszkopty
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, ryba
Wtorek 26.01.2021
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, ser żółty, pasztet drobiowy , pomidor, ogórek kiszony, herbata owocowa,
Obiad - zupa szpinakowo-brokułowa, gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot malinowy
Podwieczorek – mandarynka, gruszka
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja
Środa 27.01.2021
Śniadanie – chleb pszenny, chleb żytni, masło, twarożek ze śmietaną, serek topiony, ogórek świeży, kawa inka z mlekiem, herbata z cytryną
Obiad – zupa selerowa, polędwiczki w sosie własnym, kasza bulgur, surówka z ogórka konserwowego, fasoli czerwonej i rzodkiewki, kompot z czarnej porzeczki,
Podwieczorek – banan, marchewka surowa
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja
Czwartek 28.01.2021
Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, sałata, szynka bursztynowa, papryka czerwona, pomidor, herbata owocowa
Obiad – zupa żurek z jajkiem, naleśniki z twarogiem i musem owocowym, kompot śliwkowy
Podwieczorek – sok Kubuś marchewkowo-brzoskwiniowy, flipsy kukurydziane
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy
Piątek 29.01.2021
Śniadanie – bułka paryska, masło, ser żółty, miód, dżem niskosłodzony truskawkowy, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z cytryną
Obiad – rosół z makronem, kotlet rybny mielony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot malinowy,
Podwieczorek – ciasto jabłecznik, herbata owocowa
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja, ryba
Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.
Zamieszczany powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
b) maltodekstryn na bazie pszenicy
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.