Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
PRZEDSZKOLE GMINNE W CHARBROWIE

Żywienie

Żywienie

Jadłospis

 

Piątek 29.09.2023

Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty,  miód, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną,

Obiad I i II danie – rosół z makaronem, kotlet panierowany z piersi kurczaka,  ziemniaki, marchewka z groszkiemkompot wieloowocowy,

Podwieczorek –  ciasto, herbata owocowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Poniedziałek 02.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, polędwica z piersi indyka, pomidor, papryka czerwona, ser żółty,  herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,

Drugie śniadanie –  jabłko, gruszka

Obiad II danie – gulasz wieprzowy, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot z czarnej porzeczki,

Podwieczorek –zupa krupnik z kaszy kuskus,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Wtorek 03.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, pasztet drobiowy, pasta jajeczna, ser żółty, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną, kakao,

Drugie śniadanie – banan, marchewka surowa

Obiad II danie – kurczak pieczony, ziemniaki, surówka z selera i brzoskwini, kompot wieloowocowy,

Podwieczorek – zupa ryżowa,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Środa 04.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, rzodkiewką, ser żółty, ogórek świeży,  herbata z cytryną,

Drugie śniadanie – koktajl jogurtowy z musem owocowym, herbatniki mini

Obiad II danie  - pieczeń rzymska, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, kompot wiśniowy,

Podwieczorek – zupa kalafiorowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Czwartek 05.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, parówki na ciepło, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, pomidor,  herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,

Drugie śniadanie – nektarynka, jabłko

Obiad II danie  - pierogi leniwe z bułką tartą, kompot porzeczkowy,

Podwieczorek – zupa żurek z jajkiem i białą kiełbaską, pieczywo,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Piątek 06.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty,  miód, dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, herbata z cytryną, kakao,

Obiad I i II danie – zupa pomidorowa z makaronem, filet z morszczuka pieczony,  ziemniaki, surówka z sałaty lodowej i rukoli, kompot truskawkowy,

Podwieczorek –  ciasto, herbata owocowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba

 

Poniedziałek 09.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, pasta z pstrąga wędzonego, papryka czerwona, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną,

Drugie śniadanie –  arbuz, kalarepa surowa

Obiad II danie – makaron spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, kompot z czarnej porzeczki,

Podwieczorek –zupa szczawiowa z jajkiem, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba

 

Wtorek 10.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, kiełbasa krakowska sucha, ser żółty, pomidorki koktajlowe, papryka żółta, herbata z cytryną, kakao,

Drugie śniadanie – kisiel truskawkowy z musem jabłkowym, flipsy kukurydziane

Obiad II danie – polędwiczki w sosie własnym, ziemniaki, surówka z ogórka konserwowego, papryki, kukurydzy i fasolki czerwonej, kompot wieloowocowy,

Podwieczorek – zupa ziemniaczana z kluseczkami,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Środa 11.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, ser żółty, ogórek świeży, papryka czerwona,  herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną,

Drugie śniadanie – jabłko, marchewka surowa,

Obiad II danie  - gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot wiśniowy,

Podwieczorek – zupa jarzynowa, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Czwartek 12.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, parówki na ciepło, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, pomidor,  herbata z cytryną,

Drugie śniadanie – kinder mleczna kanapka,

Obiad II danie  - pyzy z truskawkami i polewą jogurtową, kompot porzeczkowy,

Podwieczorek – zupa żurek z jajkiem i białą kiełbaską, pieczywo,

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Piątek 13.10.2023

Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty,  miód, dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, herbata z cytryną, kakao,

Drugie śniadanie – galaretka owocowa, ciastka owsiane,

Obiad II danie –  pierś z kurczaka w sosie,  ziemniaki, fasolka szparagowa i marchewka z wody, kompot truskawkowy,

Podwieczorek –  zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, pieczywo

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

 

 

    Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

c) 2007-2023 przedszkolecharbrowo.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem