Jadłospis
Piątek 29.09.2023
Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty, miód, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną,
Obiad I i II danie – rosół z makaronem, kotlet panierowany z piersi kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy,
Podwieczorek – ciasto, herbata owocowa
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Poniedziałek 02.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, polędwica z piersi indyka, pomidor, papryka czerwona, ser żółty, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Drugie śniadanie – jabłko, gruszka
Obiad II danie – gulasz wieprzowy, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot z czarnej porzeczki,
Podwieczorek –zupa krupnik z kaszy kuskus,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Wtorek 03.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, pasztet drobiowy, pasta jajeczna, ser żółty, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną, kakao,
Drugie śniadanie – banan, marchewka surowa
Obiad II danie – kurczak pieczony, ziemniaki, surówka z selera i brzoskwini, kompot wieloowocowy,
Podwieczorek – zupa ryżowa,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Środa 04.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, rzodkiewką, ser żółty, ogórek świeży, herbata z cytryną,
Drugie śniadanie – koktajl jogurtowy z musem owocowym, herbatniki mini
Obiad II danie - pieczeń rzymska, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, kompot wiśniowy,
Podwieczorek – zupa kalafiorowa, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Czwartek 05.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, parówki na ciepło, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, pomidor, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Drugie śniadanie – nektarynka, jabłko
Obiad II danie - pierogi leniwe z bułką tartą, kompot porzeczkowy,
Podwieczorek – zupa żurek z jajkiem i białą kiełbaską, pieczywo,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Piątek 06.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty, miód, dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, herbata z cytryną, kakao,
Obiad I i II danie – zupa pomidorowa z makaronem, filet z morszczuka pieczony, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej i rukoli, kompot truskawkowy,
Podwieczorek – ciasto, herbata owocowa
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba
Poniedziałek 09.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, pasta z pstrąga wędzonego, papryka czerwona, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną,
Drugie śniadanie – arbuz, kalarepa surowa
Obiad II danie – makaron spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, kompot z czarnej porzeczki,
Podwieczorek –zupa szczawiowa z jajkiem, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba
Wtorek 10.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, kiełbasa krakowska sucha, ser żółty, pomidorki koktajlowe, papryka żółta, herbata z cytryną, kakao,
Drugie śniadanie – kisiel truskawkowy z musem jabłkowym, flipsy kukurydziane
Obiad II danie – polędwiczki w sosie własnym, ziemniaki, surówka z ogórka konserwowego, papryki, kukurydzy i fasolki czerwonej, kompot wieloowocowy,
Podwieczorek – zupa ziemniaczana z kluseczkami,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Środa 11.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, ser żółty, ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną,
Drugie śniadanie – jabłko, marchewka surowa,
Obiad II danie - gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot wiśniowy,
Podwieczorek – zupa jarzynowa, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Czwartek 12.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, parówki na ciepło, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, pomidor, herbata z cytryną,
Drugie śniadanie – kinder mleczna kanapka,
Obiad II danie - pyzy z truskawkami i polewą jogurtową, kompot porzeczkowy,
Podwieczorek – zupa żurek z jajkiem i białą kiełbaską, pieczywo,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Piątek 13.10.2023
Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty, miód, dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, herbata z cytryną, kakao,
Drugie śniadanie – galaretka owocowa, ciastka owsiane,
Obiad II danie – pierś z kurczaka w sosie, ziemniaki, fasolka szparagowa i marchewka z wody, kompot truskawkowy,
Podwieczorek – zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.
Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
b) maltodekstryn na bazie pszenicy
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.