Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
PRZEDSZKOLE GMINNE W CHARBROWIE

Żywienie

Żywienie

Jadłospis

 

Poniedziałek 24.01.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, pasta z makreli wędzonej, ser żółty, pomidorek koktajlowy, papryka żółta,  herbata z cytryną

Obiad -  zupa ziemniaczana z kluseczkami, gulasz wieprzowy, kasza bulgur, ogórek kiszony, kompot porzeczkowy

Podwieczorek – jabłko, słomka ptysiowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja, ryba

 

Wtorek 25.01.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, szynka cygańska, ser żółty, ogórek świeży, papryka czerwona, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem

Obiad – zupa żurek z jajkiem, kopytka z masłem, surówka z marchewki i jabłka, kompot truskawkowy

Podwieczorek – mandarynka, mieszanka bakaliowa(orzech włoski, laskowy, migdały)

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy

 

Środa 26.01.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, twarożek ze szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, zupa mleczna z kaszą manną,  herbata z cytryną

Obiad –  zupa selerowa, kotlet pożarski, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki, kompot wiśniowy,

Podwieczorek – banan, herbatniki mini

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne

 

Czwartek 27.01.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, pasta jajeczna, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao, herbata z cytryną

Obiad – zupa grochowa, makaron spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, kompot śliwkowy

Podwieczorek – gruszka, marchewka surowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja

 

Piątek 28.01.2022

Śniadanie – chleb zwykły, chleb razowy, masło, ser żółty, miód, płatki kukurydziane z mlekiem,  herbata z cytryną

Obiad – zupa pomidorowa z ryżem, bitki ze schabu, ziemniaki, surówka Colesław, kompot truskawkowy

Podwieczorek – ciasto , herbata owocowa

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja

 

Poniedziałek 31.01.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, kiełbasa krakowska sucha, ogórek kiszony, pomidorek koktajlowy,  herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,

Obiad -  zupa krupnik z kaszą kuskus, pieczeń rzymska w sosie własnym, ziemniaki, buraczki tarte , kompot porzeczkowy

Podwieczorek – jabłka, flipsy kukurydziane

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jaja,

 

 

   Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

c) 2007-2022 przedszkolecharbrowo.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem