Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
PRZEDSZKOLE GMINNE W CHARBROWIE

Żywienie

Żywienie

Jadłospis

 

Poniedziałek 27.06.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, masło, szynka cygańska, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną

Obiad – zupa gołąbkowa, kotlet jajeczny, ziemniaki, mizeria, kompot porzeczkowy

Podwieczorek – jabłka, ciastka owsiane

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jajka

 

Wtorek 28.06.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, pasztet drobiowy,  ser żółty,  pomidorek koktajlowy, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,

Obiad –  zupa jarzynowa, pulpety z sosie własnym, kasza bulgur, ogórek kiszony , kompot wiśniowy

Podwieczorek – arbuz, flipsy kukurydziane

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne, jajka

 

Środa 29.06.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, parówki z piersią indyczą, ser żółty, papryka czerwona, ogórek świeży, herbata z cytryną,

 Obiad – zupa szczawiowa z jajkiem, makaron świderki z polewą truskawkową, kompot wieloowocowy,

Podwieczorek – gruszka, jabłka suszone

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler mleko i produkty pochodne

 

Czwartek 30.06.2022

Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, ser żółty, rzodkiewka, pomidorek koktajlowy, herbata z cytryną, kakao

Obiad – zupa krupnik z kaszą kuskus, potrawka z kurczak z marchewką i groszkiem, ziemniaki,  kompot malinowy

Podwieczorek – jabłka, orzechy włoskie

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

Piątek 01.07.2022

Śniadanie – rogal z masłem, miód, dżem truskawkowy niskosłodzony,  ser żółty, herbata z cytryną,

Obiad – zupa ryżowa, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy, kompot wiśniowy,

Podwieczorek – budyń z sokiem malinowym

Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,

 

 

   Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.

Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.

 

 

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

c) 2007-2022 przedszkolecharbrowo.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem