W czwartek 27września 2018r. w grupie I odbyły się Warsztaty kulinarne pod hasłem „Przetwory domowe”. Warsztaty poprowadziła pani Krystyna Godula, babcia Marcysi i Jasia. Za pomocą specjalnej receptury babci Krysi, dzieci wykonały kompoty z jabłek i gruszek oraz ogórki kiszone.
Na początku Pani Krysia zademonstrowała dzieciom w jaki sposób przygotowujemy jabłka i gruszki do kompotu: obieranie, wydrążanie środka, krojenie na kawałki, potem maluszki samodzielnie układały owoce w słoikach i przygotowały zalewę. Dzieci zapamiętały, że do wykonania kompotów potrzebne są trzy składniki: woda, cukier, owoce. Po wykonaniu kompotów przyszedł czas na ogórki kiszone. Pani Krysia opowiedziała i pokazała dzieciom przyprawy potrzebne do wykonania ogórków: czosnek, chrzan, koper, liście wiśni oraz sposób wykonania zalewy, tym razem nie woda z cukrem tak jak w przypadku kompotów, tylko woda z solą. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wtykały ogórki i przyprawy do słoika oraz mieszały zalewę.
Na zakończenie zajęć dzieci pięknie podziękowały swojemu gościowi, wręczając dyplom z podziękowaniami. A przygotowane przetwory ze smakiem zjemy porą zimową jednak do tego czasu ozdabiają nasz kącik przyrody.